Marcus ff anders

Soms krijg je de vraag of de afbeelding van je geschilderde kunstwerk gebruikt mag worden voor iets heel anders…

Reclame en Kunst gaan prima samen en hebben werken voortgebracht die zowel de kunst als de reclame marketing hebben veranderd. Iedereen heeft wel een item gezien waarop een zelfportret van Kunstenares Frida Kahlo is afgebeeld en ook om het meisje met de parel kan je niet heen in menige woonwinkel. Voor een kunstenaar kan dit leuke naamsbekendheid opleveren naast het feit dat het natuurlijk een enorme kick is om je creatie in een andere vorm tegen te komen. Als er eerlijk toestemming wordt gevraagd en het idee/product staat mij aan, zie ik het als Fun Projects!

Hieronder een overzicht van een aantal Fun Projects waarin mijn werk is toegepast;

In 2019 Heb ik toestemming verleend aan Melvin Smid en Brouwerij Berging om de afbeelding van het schilderij van Wheelchair tennis Melvin te gebruiken als etiket en de daarbij behorende promotie (posters, viltjes ect.) ten behoeve van het goede doel biertje “Melvins dream” saison. Berging Brouwerij brouwt sinds 2016 zijn eigen bieren in de brouwerij gevestigd in Purmerend.’Melvin’s Dream zien we als een maatschappelijk project‘, zegt Sjors Last van Berging Brouwerij. ‘Een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij en dat terwijl je een lekker speciaal biertje drinkt. Eigenlijk mag je deze niet laten staan. Ons doel is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met Melvin zijn droom. Een deel van de opbrengsten van het speciaalbier is ten gunst van Melvin zijn Foundation gekomen.’In 2021 leek het Bert Koopman van Koopman Optiek te Purmerend leuk om de door hem aangekochte werken, te weten vier keer Purmerend, af te drukken voor promotionele doeleinde. O.a reproducties op papier en/of canvas en brillendoekjes.  Koopman Optiek is een familiebedrijf in Purmerend. De winkel bestaat al sinds 1890 en heeft een rijke historie. Door de jaren heen heeft hun visie op oogzorg en gevoel voor mode en stijl ervoor gezorgd dat zij niet alleen in, maar ook ver buiten hun vestigingsplaats een goede naam hebben opgebouwd. De brillendoekjes zijn geschonken aan klanten die in een bepaalde periode een aankoop deden bij Koopman. Kleine  schilderijtjes op doek zijn het geworden en ook zonder bril goed te zien hoor.In April 2022 vroeg Michel Prinsen van Multi-ijs te Purmerend om het, door hem aangekochte werk, te weten “Multi-ijs 20 jaar“, te mogen gebruiken voor promotionele doeleinde. O.a afdrukken en verspreiden van Ijsbekers. Wat 20 jaar geleden begon als een ijssalon in het middengedeelte van het Willem Eggert winkelcentrum, is nu uitgegroeid tot een begrip voor ijs in Purmerend e.o. Multi-IJs heeft inmiddels drie vestigingen. Aan de Koestraat, in het Eggert Winkelcentrum en een vestiging in Landsmeer. Michel Prinsen heeft de zaak samen met zijn vrouw in die 20 jaar met bloed, zweet en tranen opgebouwd. Er zijn ongeveer 80.000 bekers met “Marcus” bedrukt. Het originele schilderij circuleert tussen de drie filialen en de bekers kom je inmiddels in de hele regio tegen… helaas soms ook waar het niet hoort… 

( ja, ik heb hem opgeruimd)

Marcus op een T-Shirt. Big is better!

In 2022 ontstond het idee bij Paul de Graaf van BooArt en Dick Symons om een T-shirt uit te brengen met een afbeelding van een horloge van Kyboe by symons & panchenko. De horloges van Symons & Panchenko zijn een echte toevoeging aan jouw persoonlijke uitstraling. Het exclusieve, hippe merk is bekend geworden tijdens de NY-modeshow in 2016. In plaats van een foto te gebruiken vroeg Paul mij om een ontwerp te schilderen in mijn stijl. Dit schilderij (80×80) is daarna gereproduceerd op een x aantal T-shirts. Het originele schilderij hangt op kantoor bij Dick. Zie je iemand met zo’n T-shirt is de kans groot dat diegene ook zo’n mooi “Big is better” Kyboe horloge draagt, net als bijvoorbeeld Arnold Schwarzenegger of de heren van Kiss! Wie weet zien we ooit popsterren in zo’n T-Shirt…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In mijn vorige blog berichte ik er al over, het beschilderen van een auto. Jaarlijks is er in Purmerend op het horeca plein De koemarkt een dealer auto-show. De Heilige Koemarkt. Organisatie en reclamebureau De Creatieve Hoek, benaderden mij in 2023 met het idee om een auto te komen beschilderen tijdens deze show. Hoewel het geen afdruk werd van een origineel schilderij was het toch een Fun Project waar ik graag aan mee werkte ter promotie van de Heilige Koemarkt autoshow en de stand van Kia. De Kia picanto is inmiddels verkocht in originele staat (helaas) en de “Marcus” motorkap pronkt in de showroom van Kia Purmerend.

In 2022 werd ik benaderd door de VVV met de vraag of mijn schilderij van de Kaasmarkt, met daarop het Purmerends Museum ingezet mocht worden ter promotie van Purmerend. Zij zouden het leuk vinden om hier ansichtkaarten van te drukken en deze te verkopen in de VVV museumwinkel. Ik had het schilderij inmiddels niet meer in mijn bezit dus ik heb dit nagevraagd bij de huidige eigenaar. Gelukkig was deze net zo enthousiast als ik en stonden wij de afbeelding belangeloos af voor dit doel. Bezoekers aan deze winkel vinden hier allerlei informatie over de stad en streek, zoals plattegronden, folders en fiets- en wandelroutes. Daarnaast zijn er verschillende streekproducten uit Purmerend en Beemster. Ook zijn er aardewerk- en glasproducten verkrijgbaar en is er dus een assortiment aan ansichtkaarten en leuke cadeautjes. De VVV Purmerend en de Museumwinkel draait volledig op vrijwilligers. Elke maand stelt de Museumwinkel een deel van de etalage kosteloos beschikbaar aan een lokale kunstenaar van het Kunstcollectief Purmerend om hier een werk te tonen. Ook ik heb hier al tweemaal gebruik van mogen maken.

Marcus op de achtergrond – beginning to look a lot like Christmas

My VillageTM is een merk van het Nederlandse bedrijf Vedeco. De producten van My VillageTM bieden alle basis producten voor een kerstdorp. Een groot deel van de producten zijn door henzelf ontworpen en daardoor uniek in de wereld. Naast berglandschappen en accessoires voor kerstdorpen hebben zij ook een groot assortiment achtergronden. Van posters en canvas tot spandoeken. Veelal zijn de afbeeldingen realistische foto weergave van een sneeuw of berglandschap. Voor de Kerst 2023 leek het ze leuk om met een speelse simpele versie te komen in de vorm van een geschilderde achtergrond. Vanwege onze jarenlange vriendschappelijke relatie werd mij gevraagd om mijn penselen eens in die richting te sturen. Het resultaat is uitgebracht in een groot achtergrond doek van 1,5 meter en een canvas 76x56cm met vuurwerk LED verlichting. Superleuk om te bedenken hoe dit achter menig Kerstdorp zal prijken straks. Kerst zal nooit meer het zelfde zijn!