Over

 

Marcus.

kunstenaar, creatief concept bedenker en graficus. Geboren in 1967 in de Pijp te Amsterdam.

In 1973 verhuisde het gezin vanwege werk naar Purmerend waar zijn pa kwam te werken bij een landelijk bekende drukkerij. Als kind waren de bezoekjes aan zijn pa op het werk zeer interessant voor Marcus en zo kwam hij op jonge leeftijd in aanraking met de grafische industrie. Marcus volgde een opleiding mechanische techniek aan het LBO, waar de cijfers voor wiskunde met gemiddeld een zes in schril contrast stonden tot handvaardigheid en tekenen met veelal tienen.

Na zijn opleiding is hij via een aantal banen, o.a. in een lak spuiterij ook terecht gekomen bij deze drukkerij en heeft daar zijn eerste grafische opleidingen gevolgd. Eerst grafisch vakman en later offset technieken en grafisch technicus ( GOC ). Net voor de fusie is Marcus overgestapt naar een kleine drukkerij in Amsterdam waar hij met succes de opleiding Grafisch Management ( STIVAKO ) heeft afgerond in 2001.

Tekenen en zich creatief uiten heeft er bij Marcus altijd ingezeten, de drang om iets te creëren en ergens mee bezig te zijn. Op de lagere school was hij bijvoorbeeld al dagelijks bezig met tekenen van stripverhalen, samen met zijn klasgenoot Jean-Marc van Tol, inmiddels bekend als tekenaar van Fokke en Sukke.

Het tekenpotlood werd door Marcus in 2011 ingeruild voor een penseel en spuitbussen en het papiertje voor een doek. Het moest groter en wat grover. Het “imperfecte” of ruige in schilderijen heeft bij Marcus altijd een voorkeur gehad. Geïnspireerd door dagelijkse dingen en personen, maar soms ook door oude meesters begint hij veelal met een drukke achtergrond (imprimatura) waarna hij daarop een herkenbare afbeelding plaatst. Soms is er van die achtergrond weinig meer te zien maar het kunstwerk groeit zo tijdens het schilderen. Niet het resultaat maar het “maken” van een schilderij is dan ook het doel.

Dynamisch figuratief – 

Door zijn dynamische manier van schilderen lijkt het of elk doek in een paar minuten is opgezet, ook al zit er dagen werk in. Spuitbussen, kwasten, paletmes en sjablonen… Alles wordt gebruikt om tot een modern verrassend resultaat te komen en geeft hem dat vrije gevoel waarnaar hij altijd op zoek lijkt.

Nadat ras Amsterdammer en bekend Kunstenaar Henk Veen in 2014 lovende woorden sprak over één van Marcus eerste “grotere” werken ( een Ajax figuur o.a. spuitbus ) durfde hij meer naar buiten te treden en zijn werk te laten zien aan een groter publiek. Er groeide er steeds meer belangstelling voor het werk van Marcus en is er inmiddels een fijne samenwerking met Paul de Graaf van BooArt Kunstbemiddeling en Anne de Vries van Bubble Art Projects, welke exposities verzorgen door heel Nederland en ver daarbuiten. Zo zijn er werken van Marcus inmiddels geëxposeerd en verkocht in o.a Nederland, België, Denemarken, Duitsland, England, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Los Angeles USA.

6 Augustus 2018 mocht hij zijn portret van Johan Cruijff overhandigen aan Dhr. Fabian Nagtzaam, directeur van SV Ajax, in de Johan Cruijff ArenA. In 2018 werd ook zijn schilderij PearlGirl genomineerd voor de publieksprijs van de Schilderij van het jaar verkiezing en eindige op de derde plaats qua stemmen. In 2020 én 2021 won Marcus de lokale versie van “Sterren op het doek” in Purmerend.

Als er belangstelling is voor een afgerond kunstwerk is dat natuurlijk geweldig maar dat is nog steeds geen uitgangspositie om aan een werk te beginnen. Hij experimenteert steeds met nieuwe ideeën en technieken. Alleen de soms terugkerende teksten in het werk verraden nog zijn grafische achtergrond.

Al meerdere malen heeft Marcus werken geschonken aan goede doelen of benefiet acties.

Vrij schilderen is waar het bij Marcus uiteindelijk om draait. Vrij zijn om te doen en te maken waar hij zin in heeft. Een Freepainter dus.

 


 

 
#artfluencer #freepainter #painter #artist #kunstenaar #artistofinstagram #acrylicpainter #modernart