Marcus.

kunstenaar, concept bedenker en grafisch vormgever. Geboren in 1967 in de Pijp te Amsterdam.

In 1973 verhuisde het gezin vanwege werk naar Purmerend waar zijn pa kwam te werken bij een landelijk bekende drukkerij. Als kind waren de bezoekjes aan zijn pa op het werk zeer interessant voor Marcus en zo kwam hij op jonge leeftijd in aanraking met de grafische industrie. Marcus volgde een opleiding mechanische techniek aan het LBO, waar de cijfers voor wiskunde met gemiddeld een zes in schril contrast stonden tot handvaardigheid en tekenen met veelal tienen.

Na zijn opleiding is hij via een aantal banen, o.a. in een lak spuiterij ook terecht gekomen bij deze drukkerij en heeft daar zijn eerste grafische opleidingen gevolgd. Eerst grafisch vakman en later offset technieken en grafisch technicus ( GOC ). Net voor de fusie is Marcus overgestapt naar een kleine drukkerij in Amsterdam waar hij met succes de opleiding Grafisch Management ( STIVAKO ) heeft afgerond in 2001.

Tekenen en zich creatief uiten heeft er bij Marcus altijd ingezeten, de drang om iets te creëren en ergens mee bezig te zijn. Op de lagere school was hij bijvoorbeeld al dagelijks bezig met tekenen van stripverhalen, samen met zijn klasgenoot Jean-Marc van Tol, inmiddels bekend als tekenaar van Fokke en Sukke.

Het tekenpotlood werd ingeruild voor een penseel en spuitbussen en het papiertje voor een doek. Het moest groter en wat grover. Het “imperfecte” of ruige in schilderijen heeft bij Marcus altijd een voorkeur gehad. Geïnspireerd door dagelijkse dingen en personen, maar soms ook door oude meesters begint hij veelal met een drukke achtergrond (imprimatura) waarna hij daarop een herkenbare afbeelding plaatst. Soms is er van die achtergrond weinig meer te zien maar het kunstwerk groeit zo tijdens het schilderen. Niet het resultaat maar het “maken” van een schilderij is dan ook het doel. Het bezig zijn met kwast, spuitbussen, verf, paletmes en sjablonen geeft een vrij gevoel. Als er belangstelling is voor een afgerond kunstwerk is dat natuurlijk geweldig maar is geen uitgangspositie om aan een werk te beginnen. Hij experimenteert graag met nieuwe ideeën en technieken en is op het gebied van kunst voornamelijk autodidact. De soms terugkerende teksten in zijn werk verraden nog wel zijn grafische achtergrond.

Vrij schilderen is waar het bij Marcus om draait. Vrij zijn om te doen en te maken waar hij zin in heeft. Een Freepainter dus.

 

 

COPYRIGHT © De op deze website afgebeelde schilderijen, grafisch materiaal, logo’s en teksten zijn eigendom van Marcus en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en enig ander intellectueel eigendomsrecht. De genoemde rechten gaan op geen enkele wijze over op andere (rechts) -personen. Het is niet toegestaan de inhoud van de site te vermenigvuldigen, door te sturen, te distribueren, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden zonder de uitdrukkelijke toestemming van de maker.

DISCLAIMER ® Een beeldend kunstenaar die zijn werk verkoopt behoudt gewoon zijn auteursrechten op dat werk. Een kunstwerk mag niet zomaar veranderd worden en de kunstenaar heeft in beginsel het recht zich te verzetten tegen aantasting of verminking van zijn werk. Tenzij van tevoren daarover iets anders is afgesproken, blijft de maker van een kunstwerk, ook na de overdracht van zijn schilderij aan een ander, bevoegd om zijn schilderwerken te vermenigvuldigen. (beeldrecht)

Met ingang van 1 januari 2012 kunnen ook erfgenamen van overleden kunstenaars het auteursrecht uitoefenen. Wanneer het auteursrecht vervalt (70 jaar na het overlijden van de oorspronkelijke maker) vervalt ook het volgrecht.