Marcus restaureert peperduur kunstwerk

Purmerend – Een Parijse kunstgalerij stelde afgelopen woensdag een opmerkelijk werk voor van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan. Het werk bestaat uit  een met een stuk duct-tape aan de muur geplakte banaan. Bij een veiling van Art Basel Miami gingen de eerste twee edities alvast de deur uit voor omgerekend €108.000.

Het werk, dat ‘Comedian’ heet, is dus door verschillende kopers gekocht: zij kopen niet de in Miami tentoongestelde banaan maar ze kopen het concept achter het kunstwerk: wie het installeren wil, moet zelf een banaan kopen en die volgens instructies in een 14 pagina’s tellend document tegen de muur plakken. Cattelan staat bekend voor zijn uitdagende kunstwerken. Een wc-pot van 18-karaats goud haalde in september nog de kranten en kreeg nog meer aandacht nadat de gouden toiletpot werd gestolen.

Opgegeten

Het werk de ‘Comedian’ werd echter zaterdag van de muur gehaald door David Datuna, die zelf performance kunstenaar is. Hij at de banaan op en filmde dat ook. „Ik hou van het werk van Cattelan en ik hou van deze installatie. Het smaakte heerlijk”, plaatse hij als toelichting bij het filmpje.

 

 

Restauratie

Toen dit bericht de Purmerendse kunstenaar Marcus bereikte bedacht hij zich geen moment. “Ik begrijp beide kunstenaars heel goed. Natuurlijk is het een zeer aparte vorm van kunst of eigenlijk aandacht trekken. Het gaat hier overduidelijk om de kunstvorm “hoe krijg ik faam” en dat is al een kunst op zich.”, zegt Marcus.” Zowel Maurizio Cattelan als David Datuna zijn hierin bijzonder geslaagd met hun actie. Blijft natuurlijk een feit dat door de actie van Datuna een peperduur kunstwerk onherstelbaar is beschadigd.”

Kunstenaar Marcus en de banaan – ‘copyright foto Ella Tilgenkamp

Zonder te aarzelen is Marcus aan de slag gegaan en heeft de ‘Comedian’ direct volledig hersteld. Dit keer niet op een muur maar op doek zodat het rond lunchtijd gewoon even opgeborgen kan worden om acties zoals die van David Datuna te voorkomen. Deze actie van Marcus zorgde ook voor zijn “moments of Fame” nadat RegioNieuws dit oppikte en er over schreef op hun lokale nieuwssite. Het duurde niet lang of het NH Dagblad stond voor de deur en er volgde een radio interview met Radio Purmerend en Radio 1. (zie media)

Marcus laat weten dat Maurizio Cattelan het totaal gerestaureerde kunstwerk bij hem met een knipoog mag afhalen.

Het kunstwerk was tot 12 December 2019 te bekijken in de etalage van d’ Artclub mini galerie aan de Molenplantsoen 4 in Purmerend.

 “Pure satire wat het nieuws haalde”