Old masters exposition

Expositie 3-8-2021 tot en met 3-3-2022

Novotel Schiphol Airport

 

Oude meesters

Een oude meester is een door het schildersgilde opgeleide schilder die van het eind van de 14e eeuw tot ongeveer 1800 in Europa werkte. Een “oude meester” kan ook slaan op een schilderij wat gemaakt is in die periode.

In theorie was een oude meester een kunstenaar die zijn volledige opleiding had afgemaakt en die zich zelfstandig als meester had gevestigd in een plaats. Maar in de praktijk vallen schilderijen die geschilderd zijn door leerlingen of in de meesters ateliers ook onder de kwalificatie “oude meester”. In de huidige tijd noemen we beroemde schilders en hun werk van vroeger al gauw een “oude meester”. Het enige criterium om een schilderij tot “oude meester” te bestempelen is dat het voor 1800 geschilderd moet zijn. Schilders als Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Pieter Brueghel en Vincent van Gogh hadden een grote invloed op de kunstgeschiedenis.

Geinspireerd

Vele huidige kunstenaars worden nog steeds geïnspireerd door die oude meesterwerken. Vele werken zijn vaak nageschilderd, al dan niet in een ander jasje… zelfs tot vrij abstract aan toe. Zo ook ik. Al sinds ik teken en schilder trekken de meesterwerken mijn aandacht. Waarom zijn sommige werken zo beroemd geworden en sommige in de vergetelheid geraakt. Wat maakt een doek uit die tijd zo bijzonder en is die kunst nu opeens weer enorm  in trek, al dan niet in een moderne vorm. Menig woonprogramma vertegenwoordigde opeens het meisje met de parel als hippe wanddecoratie bijvoorbeeld.

Regelmatig pak ik een oude meester als voorbeeld voor een vrij werk maar in tegenstelling tot de vrij sobere kleurstelling van toen “recycle” ik ze in vrolijke moderne kleuren. Zo heb ik ooit de nachtwacht een behoorlijke upgrade gegeven. 

Expositie

Ik voel mij dan ook vereerd dat ik in samenwerking met BooART een tiental van mijn “recycled old masters” mag ten toon stellen in het internationale Novotel, bij Schiphol. Vanaf 3-8-2021 tot en met 3-3-2022 zullen deze werken de wanden van dit prachtige hotel sieren! O.a het grote werk “de toren van Babel” op 160×177.

Kom kijken, wacht niet weer 200 jaar!

Update. Omdat al enkele uren na het inrichten van deze expo, de werken “rode Lisa” en “Meisje met de oorbel” zijn aangekocht door The Grace Galleries Californië LA, zijn deze helaas niet meer te zien op deze locatie en vervangen voor o.a. het grote werk “de slag om Amsterdam” (180×185).

 

Novotel, Schipol, The Nederlands

Museums met oude meesters

  1. Rijksmuseum
  2. Museum Boijmans Van Beuningen
  3. Mauritshuis
  4. Kröller-Müller Museum
  5. Het Noordbrabants Museum
  6. Centraal Museum Utrecht
  7. Frans Hals Museum
  8. Van Gogh Museum
  9. Mondriaanhuis

Novotel is een hotelketen binnen de Accor-groep. Het is tevens de eerste hotelketen van de groep en ontstond in 1967 (Like me). In 2014 groeide het aantal hotels uit tot 408. Het moderne Novotel Amsterdam Schiphol Airport ligt aan de rand van het duurzame business park 20|20 en op nog geen 200 meter van het Hoofddorp station. Vanaf het station staat u binnen 4 minuten op Schiphol Airport en 20 minuten in Amsterdam. Met 314 moderne kamers is het hotel de perfecte locatie om Amsterdam en regio te verkennen.