Ode aan het Noord-Hollandse landschap

“Voor en door de stad. Een heel diverse tentoonstelling, net zoals divers als de inwoners van Purmerend.” Met deze woorden opende Wethouder van Cultuur Eveline Tijmstra op vrijdag 8 oktober voor het Purmerends Museum in aanwezigheid van ruim 150 mensen de tentoonstelling Ode aan het Noord-Hollandse landschap. “Voor de kunstenaars een mooie kans om eens in een écht museum te exposeren.”

Het Purmerends Museum sluit met de tentoonstelling aan bij het landelijke themajaar Ode aan het Nederlandse landschap. Voor deze tentoonstelling werden inwoners uit Purmerend, De Beemster en omliggende gemeenten opgeroepen om een zelfgemaakt landschap in te dienen. Ruim 80 kunstenaars en aspirant-kunstenaars zonden werk in, waaronder 14 kunstenaars die zijn aangesloten bij het Kunstcollectief Purmerend. Op doek, op papier, in textiel, glas en in keramiek.

Na een procedure waarbij een keuze werd gemaakt op basis van kwaliteit, aansprekendheid en verscheidenheid in de tentoonstelling, bleven ruim honderd werken over. Vrijwel alle werken hebben het eigen landschap als thema. De ene keer vrij letterlijk, de andere keer meer abstract. Het totaal van al deze werken en stijlen levert een fascinerend, kleurrijk en divers beeld op over hoe de inwoners van dit gebied hun eigen omgeving zien en beleven. 

De tentoonstelling Ode aan het Noord-Hollandse landschap is opgesteld in een Salon-stijl of de stijl van de Summer Exhibitionin Londen, om zoveel mogelijk werken te kunnen tonen. Dus het is zeker de moeite waard om voor 9 januari 2022 eens een bezoek te brengen aan het Purmerends Museum.


Meer informatie vindt u op de website van het museum.

(Tekst; Karin Kuik – Kunstcollectief Purmerend)

 

Ook Marcus is vertegenwoordigd met “Zonnen op de dijk” 80 x 60 cm Acryl op doek