Kunstcollectief bied troost

Purmerend – 20 kunstenaars van het Kunstcollectief Purmerend hebben 16 April 64 kunstwerken afgegeven aan de bewoners van verpleeghuizen De Rusthoeve, De Tien Gemeenten én de dagbesteding van Stichting Wonen en Zorg Purmerend.

Buiten voor de ingang was de overdracht van de kunstwerken. Medewerkers van stichting Wonen en Zorg zullen de kunstwerken op de drie locaties onder de ouderen gaan verdelen.

De kunstenaars willen met hun cadeau bij deze mensen een glimlach op hun gezicht toveren, zodat zij zich even minder alleen voelen nu ze door de coronamaatregelen geen bezoek mogen ontvangen.

Organisator Karin Kuik van het Kunstcollectief Purmerend: “Kijken naar kunst kan mensen afleiding, ontspanning, troost, inspiratie en een nieuw perspectief bieden. Juist in deze moeilijke tijden is dat enorm belangrijk.”

 

kunstenaar en voorzitter van het Kunstcollectief Marcus heeft de oproep omarmt: “Dit is de kracht van het Kunstcollectief” Hij schaart zich volledig achter de woorden van Kuik en heeft voor de gelegenheid zelf dan ook bloemen geschilderd. ,,Toen Karin (Kuik, red.) met dit initiatief kwam, kon ik het alleen maar toejuichen. Dit maakt ons namelijk een collectief en zorgt ervoor dat we ons maatschappelijk kunnen inzetten. Dat we in deze nare tijd mensen een hart onder de riem kunnen steken.”

Frida de Vries (54), werkzaam bij De Rusthoeve, een van de locaties van Stichting Wonen en Zorg Purmerend, straalt zoals altijd als ze de kunstwerken in ontvangst neemt. Deze zijn bedoeld voor de inwoners van de zorgcentra De Rusthoeve, De Tien Gemeenten en Heel Europa. ,,Dit vinden wij – en de ouderen – natuurlijk helemaal geweldig. Het gaat namelijk niet puur om het kunstwerk. Het betekent ook aandacht in een tijd waarin de ouderen veelal alleen zijn en geen familie mogen ontvangen.”

Speciaal voor de slechtziende medemens zijn er bijzondere kunstwerken gemaakt. ,,Een maansteen voor in je hand. Daar kunnen mensen aan voelen en ik vind het geweldig dat de kunstenaars hier ook aan hebben gedacht. Want juist voor slechtzienden is gevoel heel belangrijk.”

 

© Foto Ella Tilgenkamp © Foto RegioPurmerend © Foto De tien gemeenten

Met dank aan Rodi media, NHD, RegioPurmerend.