Ja, dan denk ik wat moet ik ermee?

Tekst; Piet Jonker (weidevenner.nl) 14-02-2024

Het Purmerends Museum heeft in 2017 de expositie De Stijl met onder andere afbeeldingen van het werk van schilder Piet Mondriaan en een Mondriaan servies. De opening wordt verricht door wethouder Tijmstra, gekleed in Mondriaan kleuren.

Opnieuw is Mondriaan terug in Purmerend. In de etalage van Looman is tussen de overwegend zwarte fotobenodigdheden een, in de bekende kleuren geschilderde fotocamera te bewonderen. Het toestel is niet te koop, maar een kustwerk, gemaakt door Marcus (Freepainter).

Foto Piet Jonker

De camera wordt rond 2007 aangeschaft door Piet Jonker, nu fotograaf/redacteur bij weidevenner.nl, voor gebruik bij de Wijkkrant Centrum. In die tijd is er voor de zeven wijkkrantredacties slechts één digitale camera beschikbaar en besluit hij zelf een goede camera aan te schaffen. Later komen er meer uitgebreide modellen en verdwijnt deze camera in de kast.   

Marcus
Voor een artikel op weidevenner.nl spreekt Piet de bekende kunstenaar Marcus die tijdens de Heilige Koemarkt (autotentoonstelling 2023) op de Koemarkt een auto beschildert. In 2020 en 2021 wint Marcus de lokale versie van Sterren op het doek in Purmerend en zijn werken zijn inmiddels geëxposeerd en verkocht in onder andere Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Los Angeles USA.

Als Piet zijn bewondering uitspreekt voor het schilderwerk zegt Marcus zelfverzekerd  ‘ach,eigenlijk kan ik alles beschilderen’ en met een blik op de camera ‘zelfs een fotocamera’. Die woorden houdt Piet in zijn achterhoofd en als hij later thuis de kast met fotospullen opruimt, heeft hij opeens het oude toestel in handen.

Herinneringen
Piet: “Ja, dan denk ik wat moet ik ermee?” Wordt niet meer gebruikt, maar zit figuurlijk boordevol met herinneringen uit mijn wijkkrantentijd. Honderden, zo niet duizenden foto’s gemaakt met bij elk plaatje een verhaal. Weer de kast in of naar de milieustraat voor recycling?” Dan herinnert Piet zich de uitspraak van Marcus en gaat de camera naar het atelier aan het Molenplantsoen, waar een paar jaar geleden de in de Where gevonden krokodillenkop ook is omgetoverd tot een kunstwerk. Op de vraag wat het moet worden, antwoord Piet ‘mag je zelf bedenken, jij bent de kunstenaar’.

Plezier
Marcus: “Het is natuurlijk niet een gewoon schilderij, maar een nogal afwijkend iets om een kunstwerk van de maken. Maar dan zie ik de overeenkomst in voornamen en is de link snel gelegd. Van Piet Jonker naar Piet Mondriaan.”

Piet: “Voorlopig staat het kunstwerk in de etalage van Foto Looman in de Strada en daarna krijgt het een mooie plek bij mij thuis. Een mooi kunstwerk boordevol herinneringen, waar ik met veel plezier naar kijk.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *