De KroKOEdil

PURMEREND – De duikers van vereniging Trilobiet visten afgelopen September een hoop zooi uit het kanaal de Where tijdens hun jaarlijkse schoonmaakactie onder water. Toen ze tussen alle troep ook nog een krokodillenkop aantroffen, stonden ze wel even raar te kijken.

Fietsen, glas, stenen, een pinguïn-beeldje en vooral: heel veel troep. Tijdens het schoonmaken van de Where voelt duiker Henk Appelman opeens iets ongewoons in zijn handen. “Scherpe tandjes, leek het wel. Ik dacht nog: het zal wel een koeienkop zijn”, zegt hij tegen NH Nieuws.

Hij haalt de vondst boven water. Tot ieders verbazing blijkt het om de kop van een krokodil te gaan. De kop ziet er levensecht uit, dus de vraag rijst: is het echt of nep? “Zal ik een geheimpje verklappen,” vraagt Henk. “Hij is helemaal van plastic,

Prachtig
Overbuurman Philip Schmit mag de vondst mee naar huis nemen. “Hij is toch prachtig! Ik ken een kunstenaar die er wellicht iets mee kan. Ondertussen vertel ik mensen dat hij ontsnapt is uit Artis.” Het blijft een mysterie waar de krokodil vandaan komt. “Ik denk van een boot of uit het tuincentrum. Maar je weet het niet, misschien komt hij toch wel uit de Nijl,”
Henk hoopt dat mensen in de toekomst minder rommel in het water zullen gooien. “Wij willen het hier graag een beetje schoonhouden onder water. Dus mensen: gooi je afval niet in de Where”.

Er staan genoeg prullenbakken in Purmerend. Laat zien dat jij geen domme kroKOEdil bent!

Kunstenaar Marcus ontfermde zich over het object en besloot er een combinatie met een koe van te maken: een krokodil met koeienvlekken. En zijn bek vol te stoppen met zwerfafval, om er zo een symbool van te maken tegen de domme weggooiwoede van de mens. Inmiddels heeft het kunstwerk een plekje gevonden in de etalage van de VVV- annex museumwinkel aan de Peperstraat.

Sinds Januari 2019 is hij in de VVV-winkel achter het Purmerends Museum te zien. De Krokoedil, het Purmerendse symbool voor de strijd tegen zwerfafval.

31-08-2022 Update.

Van carnavalsgrap tot kunstwerk

Bron/tekst/foto’s; NH-Nieuws en Marcus