Boodschap tegen Corona

Hij besloot om zijn schilderij “wanhoop” te schenken aan het personeel van het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend. ( zie onderaan deze blog)

Tijdens deze coronacrisis zit bijna iedereen thuis. Opdrachten en evenementen worden overal afgeblazen..

Er duiken gelukkig allerlei initiatieven en acties op, die het de komende weken aangenamer moeten maken, maar ook steun en hulp bieden aan de problemen die zich nu en binnenkort zullen voordoen. Kunst als therapie…

Je ziet veel wanhoop, eenzaamheid en angst bij mensen in deze nare periode. Vooral de eerste beelden vanuit de ziekenhuizen in Italie, de wanhoop op de IC afdeling waar artsen en verpleegkundige vechten voor honderden levens grepen mij aan. Dit zijn gevoelens die aan je knagen, gevoelens die je kwijt moet.. Dus wat doet een kunstenaar? Die blijft niet bij de pakken neer zitten, die gaat zich uiten. Los gaan met verf, je gevoelens vertalen op canvas… Iets willen doen, iets kunnen betekenen voor de zorgmedewerkers die onbedoeld opeens aan het front staan. Ik trok mij een paar dagen terug in mijn atelier met het volgende resultaat;

“Wanhoop” op een doek van 100 x 100. In een chaos van kleuren plaatste ik deze arts die het gevoel heeft dat hij faalt, hoe goed hij ook zijn best doet…het zijn er teveel!. En de IC verpleegkundige die er totaal doorheen zit maar weet dat ze door moet!  

Nou is een veel gehoorde uitspraak dat kunst emotie moet oproepen en reken maar dat het mijzelf raakte tijdens het maken. Ja, naast schilder ben ik ook een mens en deze tijd van crisis doet mij ook soms wankelen. 

Stap twee, het is af… Het zou mooi zijn als het doek vol emotie kan bijdragen aan de bewustwording van veel mensen. Dat de maatregelen die overal getroffen worden niet voor niks zijn. Dat we echt even afstand van elkaar moeten houden. Dat er in sommige ziekenhuizen echt wanhoop heerst. Dat zorgmedewerkers ook mensen zijn die echt niet wennen aan hoge sterfte cijfers. Dat ze vaak na 100% inzet toch moeten opgeven. Dat er naast zorgmedewerkers nog vele andere mensen nu klaarstaan voor hun medemens, in verpleegtehuizen én in de supermarkt bijvoorbeeld…

 

Hoe kun je een publiek bereiken, nu tentoonstellingen en voorstellingen niet meer fysiek bezocht kunnen worden? Instagram en Facebook boden uitkomst nu alle offline exposities gesloten zijn. En gelukkig wordt het gedeeld… Dat het mensen raakt blijkt uit de vele hartverwarmende reacties op Messenger, e-mail, WhatsApp enz.. 

 

Zelfs SbS6 pikte het op en kwamen filmen voor hun programma “Boodschap tegen Corona” waarbij de SBS6 drone overvliegt! Elke dag vliegt hun drone over een ander deel van Nederland om zoveel mogelijk hartverwarmende boodschappen te kunnen laten zien aan het hele land! Helaas kwam het interview gedeelte niet in de uitzending maar besloten ze om een fractie van de opname te gebruiken in de promo tijdens de reclameblokken voor dit programma.

Als er zoiets als het Coronavirus de hele wereld bezighoudt, ga je je dingen afvragen.

Wat is dat, kunst? Wat is de toegevoegde waarde? Waarin schuilt het belang? Wat is de economische waarde van kunst of het veronderstelde nut voor de samenleving? We zijn geen artsen, geen vakkenvullers, geen handhavers… Kunstenaar is geen vitaal beroep.

Toch juist nu is het belangrijker dan ooit voor kunstliefhebbers en kunstenaars om elkaar te vinden. In deze tijd zie je dat er een behoefte ontstaat aan kunst. Niet persé aan die ene schilder maar kunst is veel breder. Denk aan het theater, Poëzie, bezoekjes aan het museum, films en boeken. Nu gaan mensen beseffen dat kunst in tijden van quarantaine afleiding en troost kan bieden.

Dat dit schilderij “Wanhoop” daar aan mag bijdragen maakt me trots!

Het was 12 mei de jaarlijkse Dag van de Verpleging. De datum 12 mei als Dag van de Verpleging is gekozen omdat het de geboortedag is van Florence Nightingale. Deze Britse verpleegkundige wordt gezien als de grondlegger van de moderne verpleegkunde. Dit jaar is het tweehonderd jaar geleden dat ze werd geboren.

Nu er door de coronacrisis een groot beroep op verpleegkundigen gedaan wordt, wilde kunstenaar Marcus alle medewerkers in de zorg een hart onder de riem steken. Hij besloot om zijn schilderij “wanhoop” te schenken aan het personeel van het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend.

“Het zou fijn zijn als het een mooie plek zou krijgen, waar men het doek kan zien en de toeschouwer laat nadenken over het feit, dat mensen in de zorg ook maar mensen zijn. Een hart onder de riem”

Het initiatief werd door het personeel van het Dijklander Ziekenhuis met open armen ontvangen. Longarts Bart Alberts en verpleegkundige Liesbeth van Petten van het Dijklander Ziekenhuis namen het kunstwerk op veilige afstand voor de deur in ontvangst. “Gelukkig hebben we in Purmerend geen wanhopige toestanden meegemaakt zoals in Brabant, maar we kunnen ons wel het gevoel voorstellen wat dit schilderij afbeeldt. We zijn er blij mee en dit krijgt een zeker mooie plek in het ziekenhuis.”, geeft longarts Bart Alberts aan.

Een voorbijganger “Zo, deze komt binnen zeg!”

Met dank aan NH Nieuws, SBS6, RegioPurmerend en het NHDagblad én natuurlijk alle zorgmedewerkers.

 

  

 

(update 06-2020 )

Inmiddels heeft het werk een mooie plek gekregen op een schildersezel in de centrale hal van het Dijklander Ziekenhuis te Purmerend zodat iedereen die het ziekenhuis bezoekt het schilderij kan bezichtigen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer op de media pagina